WELCOME TO BEIRUT

BOSNIA 1992. - LEBANON 2006. /u.g. videoarhiv, sarajevo/ videoarhiv@bih.net.ba /blob.blogger.ba/

10.04.2008.

PODSJEĆAMO: VEČERAS U 19.00

Modul memorije 2008: STATUS QUO - SABINE EL CHAMA U GALERIJI PREPOROD U 19.00

 U sklopu programa Modul memorije u organizaciji Festivala MESS, 10. aprila 2008. u 19.00 galeriji PREPOROD (ul.. M. Tita) bit će otvorena izložba Sabine el Chamaa pod imenom STATUS QUO.

 


U toku izraelskih napada na Liban 2006. godine oko hiljadu civila je ubijeno. U trenutku kada je nastupilo primirje 14. augusta 2006 u 8.00 ujutro mnoga libanska naselja, posebno jug Libana, odnosno jug Bejruta, bili su potpuno razrušeni, uključujući svu infrastrukturu. Razaranjem elekričnih centrala na jugu Bejruta velika površina mora uništena je velikim naftnim mrljama....  

 

STATUS QUO predstavlja seriju fotografija snimljenih u periodu juli-august 2006. Naime, Sabine el Chamaa je neposredno pred početak napada radila na dokumentarcu koji se se bavio stanjem u Libanu razgovarajući o mogućnosti novog rata. Zanimljivo je i to da je neposredno prije toga snimila jedan dokumentarac o stanju u BiH. Upravo u toku snimanja novog filma u Libanu, u julu 2006. godine, nakon što su članovi Hezbolaha kidnapirali dva izraelska vojnika započeli su teški artiljerijski i avio napadi na područje Libana. Uslijedila su do sada najgori napadi izraelske vojske na područje  Južnog Libana, odakle su mnoge izbjeglice potražile spas u također napadanom Bejrutu. Ove izbjeglice bile su smještene u javnim parkovima i školama.  Oni su postali glavna preokupacija Sabine el Chamaa koja je paralelno sa snimanjem dokumentarca započela fotografirati ljude oko sebe dokumentirajući i na taj način sta se dešava oko nje. Fotografija su za sve vrjeme napada nastajale u periodu prekida vatre.

Inače, Sabine El Chama  rođena je u Bejrutu gdje je završila i studij Komunikacija u umjetnosti, a potom odlazi u SAD gdje nastavlja filmske studije u Los Angelesu. Kao free lancer radi u Los Angeles-u, New York-u, Paris-u, Rimu, Bejrutu…. Od 2003 se više posvećuje filmskoj režiji. Pored filma od 1993. godine se počinje interesirati fotografijom, a neke od njenih radova uključujui  priču iz Sarajeva i Mostara. Svoje radove je do sada izlagala u Bejrutu i Italiji. Sabine el Chamaa je očigledno izuzetno darovita fotografkinja sa istančanim osjećajem da u svojim fotografijama otkrije emocije. Ime izložbe STATUS QUO ukazuje na stanje koje se ne mjenja godinama, a koje karakterizira destrukcija, tenzije, konstantan strah od novih napada i rata... Naime, kada mediji kažu da je tamo mir, građani Libana nisu sigurni da je to istina!

Ova sarajevska izložba je zapravo prva samostalna izložba Sabine el Chamaa.